Tapasztalatok a SETI@home v3.0 kapcsán

Vissza a SETI infó oldalra

(Jó ideje már a 3.08 az utolsó verzió, manapság a procik "kicsivel" gyorsabbak, mint 1999-2000 körül, de az itt leírtak ettől még valósak...)

Hát megjött egy újabb verzió a programból, s végre a parancssorost is letölthettem... Hosszan vajúdtak vele, hisz februártól októberig futott a 2.4-es...

Hogy mit is tartalmaz az újabb, miért is cserélnek verziót, arról alapos leírást olvashattok a Berkley WEB-jén Changes in version 3.0 of SETI@home oldalon, ezt nem részletezem. Ennek csak a végét emelném most ki egy saját tapasztalat alapján: There is also a great deal more variabilty in execution time with version 3.0. This is explained in the FAQ. Over time, each participant will get both "fast" workunits and "slow" workunits. Ths will average out and thus not have much of an effect on stats. ...a Ths-t - most - nem én írtam el :-), de most a lényeg nem is ez... Kipróbáltam, rátettem mindkét itthoni gépemre, s érdekes dolgot tapasztaltam! Az egyik masinám egy Cyrix 300MHz-es procival megy, aminek köztudottan nem kifejezetten jó az aritmetikai processzora - cserébe viszont egy átlagos felhasználó (akár windows, akár linux) zömében gyorsabb gépet kap töredék árért, hisz a programoknak csak egy kis része használ állandóan aritmetikai számításokat - bizony relatív lassabbá vált a feldolgozás!

Hogy ezzel mit is akarok mondani? Nos nézzük csak az alábbi képernyőmaszkon, ami a SETIWatch program - amit a SETILog-gal egyetemben mindenkinek melegen ajánlok (a két program írója Mark Loukko) - egy oldalán épp a Cyrix utolsó négy csomagjának feldolgozási eredményeit mutatja:

Cyrix 300MHz utolsó négy csomagja

amin jól látható, hogy a 3.0-s verzióra való átlépés a 25-27 órás feldolgozási időt 36-ra növelte meg! Ugyanezt a csomagot - mikor 60%-nál járt - átadtam a BP6-os dual alaplapon 400MHz-el dolgozó egyik procinak is, hogy megnézzem mennyi lesz ott, mert az ott futó feldolgozások mást mutattak:

Celeron 400MHz (1-es proci) utolsó négy csomagja

Amin jól látható, hogy ugyanazzal a csomaggal nem megnőtt, hanem lecsökkent 16.5-17 óráról 12 óra körülire a feldolgozás ideje! Ugyanezen az alaplapon a másik proci eredményei (nyilván itt már más csomagokkal):

Celeron 400MHz (0-s proci) utolsó öt csomagja

Ez természetesen nem elítélendő, csak épp nem dokumentált eredménye a feldolgozási algoritmusok átírásának. Tekintettel arra, hogy a gépekben cserélődnek a processzorok, s inkább PII, PIII jellegűek lesznek egyre inkább a elterjedve, nyilván a belső cache miatt jobbak lesznek a feldolgozási idők...
Vissza az UNIWARE alapoldalra 2004. április 10. Levél BeR-nek...