SETI@home és a számítógép :-)))

Vissza a SETI infó oldalra

Ezen az oldalon a számítógépeink kihasználatlanságát és SETI@home terhelését kívánom bemutatni. A képernyőket Windows NT-n készítettem, mert legtöbben ezt - illetve a Wxx típusú - rendszert ismerik-használják, de hasonlóan a unix-linux rendszerekben a top nevű alkalmazással ugyanezeket az arányokat láthatjuk!

Lényeges különbség persze a Wxx és Linux között, hogy a két rendszer közül a Linux 15-20%-al kevesebbet terheli a számítógépet, ezért ennyivel jobbak ugyanazon - vagy ugyanolyan kiépítésű - gépen a SETI@home eredményei :-))) Tulajdonképp akik Linux-al matatnak, általában számítástechnikából jobban felkészült, vagy elkötelezettebb emberkék, s így vélhetően jobban tudják, mint én, s nekik ezért is nem adok tanácsokat, hisz a programcsomag mellékelete egy TXT leírás az ottani beállítási tanácsokkal :-)))

Mint azt a Gondolatok, infók a SETI@home projektről oldalon írtam, a számítógépek döntő többsége idejének túlnyomó részét az emberi beavatkozásra történő várakozással tölti el. Bizonyítandó hogy ez mennyire így van, készítettem néhány képernyőfelvételt a Windows NT Feladatkezelő-jéről, ami nagyon részletes statisztikát mutat arról, hogy az éppen futó alkalmazások mit és milyen arányban használnak a számítógép erőforrásai közül.

Az első képen egy olyan állapotot láthatsz, amit úgy készítettem, hogy felléptem az internetre, épp töltök egy olyan oldalt, amin tudom, hogy sok izgő-mozgó kép van, behívtam két nagy Word állományt, no és gőzerővel püfölöm a billentyűket egy Excel táblázatban. A listát a CPU lekötöttsége szerint rendeztettem, s ebből jól látszik, hogy

A második kép egy olyan állapotot rögzített, ahol a grafikus SETI@home kliens fut. Ezen a legfontosabb információk a következők: ez a program átveszi a gép üresjárati folyamatainak a szerepét, ami abból látszik jól, hogy ez bizony a lista végére "csúszott" :-))) Jól látható az is, hogy a SETI@home programnak a számítások elvégzéshez az idő mellett igen sok memóriára van szüksége. Az operatív tárból 15MB körül, a virtuális memóriából - ami ugye a rendszer által erre a célra lefoglalt merevlemez területen van - 13MB körüli igénye van.

Nekem két processzor van a gépemben - Abit BP6 alaplapon -, amit épp azért vettem, hogy egyidőben több klienst futtathassak. A harmadik kép így azt mutatja be, hogy a két egyidőben, de külön-kölün processzoron futó parancssoros kliens - aminek a neve ezen a listán setiathomecmdli - használja a ki a gép üresjárati idejét. Alapos tesztelést is végeztem ezzel kapcsolatban, aminek keretében erősen számolásigényes programot futtattam, s egyértelműen bebizonyosodott, hogy SETI@home program szinte egyáltalán nem vesz el időt az egyéb programoktól :-))), amit szaknyelven fogalmazva úgy is mondhatunk, hogy a kliens alacsony priorítású taszk...

Természetesen ennek a programnak az írói épp ezzel a szándékkal írták meg így ezt az alkalmazást. A windows grafikus kliens is két üzemmódban is futhat, amit a program Settings menüjében a Preferences menüpontban kapcsolhatunk be szándékunknak és lehetőségeinknek megfelelően, amit elkötelezettségünk és gépünk használatának módja szab meg :-)))

A menüpont indításakor kinyíló párbeszédablakról készült képernyőn látható Data Analysis blokkban a két lehetőség közül az első azt jelenti, hogy a program csak akkor számol, amikor a beállított idő leteltéig nem nyúltunk gépünkhöz, a második azonban akkor is számol, amikor pl. Word-ben, Excel-ben pötyögünk :-)))


Vissza az UNIWARE alapoldalra 2000 október 1. Levél BeR-nek...