Carl Sagan - Korok és démonok

Vissza a könyvajánlóra


  Egy földönkívüli, aki most érkezik hozzánk és meglátja, milyen szellemi táplálékban részesülnek gyermekeink a televízióból, a rádióból, a filmekből, az újságokból, a képregényekből és nem egy könyvből, könnyen arra a következtetésre juthat, hogy szándékosan tanítjuk őket gyilkolásra, erőszakra, kegyetlenkedésre, babonára, hiszékenységre, fogyasztói attitűdre. Ha így folytatódik, a kitartó ismétlésnek bizonyára meg is lesz az eredménye. De micsoda társadalmat lehetne csinálni, ha inkább tudományt és reményt vernénk a fejükbe!
Lehetséges, hogy megint a babona és az irracionalitás sötét korának küszöbén állunk?

A világhírű természettudós, Carl Sagan ebben a felkavaró könyvében meggyőző érvekkel bizonyítja, milyen nagy szükség van a természettudományos gondolkodásra ahhoz, hogy biztosíthassuk demokratikus intézményeink és a technikai civilizáció fennmaradását.

A Korok és démonok személyesebb, emberi sorsok bemutatásában gazdagabb mű, mint Sagan bármelyik korábbi könyve. Gyermekkori emlékein és a nagy felfedezések példáján illusztrálja, hogyan képes a tudományos módszer az előítéletek és a tömeghisztéria gátját áttörve feltárni a legváratlanabb igazságokat is, egyebek között az idegenek által elkövetett „eltérítések”, a szellemkapcsolat-tartók, a kuruzslók, a marsbeli „emberi arc” ügyében. Közben azt is megmagyarázza, mennyire alaptalan az a vád, hogy a természettudomány ellentétben áll a spiritualitással, és miért nem igaz, hogy csupán egyike a különféle lehetséges „hiteknek”. Elgondolkozik rajta, miért tekintenek sokan gyanakvással a tudományra, megvizsgálja a tudományos tevékenységnek és a tudománnyal való visszaélésnek a veszélyeit, és olyan szellemi „rászedésgátló segélycsomaggal” szereli fel az olvasót, amely elősegíti a tisztánlátást a politikai, társadalmi, vallási kérdésekben is.

Vissza az UNIWARE alapoldalra 2001. február 18. Levél BeR-nek...