Nyíltság és hazugság

Vissza a gondolatébresztő oldalamraMilyenek az emberek? Milyennek kellene lenniük?

Mi hát a helyes irány? Hamisság vagy nyíltság?
  
Alias:
Név: nem titkos a nevem
Email: nem titkos a címem
Mondandó:
  (Ha ismered a
  HTML nyelvet
  használhatod
  ebben a mezőben)
 

A hozzászólást mail-ben kapom meg, s igyekszem hamar feltenni, vagy megválaszolni...
DaniBoy: Az igazi út a nyíltság, de a fantazmagória, és a hamisság, ha eladható, és az emberek élvezik, akkor arra is szükség van. De nem szabad őket semmi esetre sem komolyan venni. A nyíltság a helyes, de nyíltnak lenni, vagy azzá válni sokkal nehezebb, mennyivel könnyebb hazugságokba burkolózni, hamisan viselkedni. Amíg a társadalom nagy része ilyen emberekből tevődik össze, valamint amíg a nagyobb pénzt a hamisság hozza, nem hiszem, hogy bármennyit is elő tudna mozdulni ez a pozitív változás a nyíltság dominálása felé. Bocs a kusza mondatokért.

(Petro Dániel Attila)


BeR: A jelenségek azok, amiket leírtál, viszont mély meggyőződésem, hogy nem szabad ebbe belenyugodni, hanem épp szólni kell ellene! Szerintem a többség nem hamis, hanem passzív, s a kettő között nagy a különbség! Nehéz sok embert egy irányba elmozdítani, ahhoz nagy dolgok kellenek, az aprók nem ingatják meg a tömegek passzív és tehetetlenül engedelmes viselkedését!

Ezért van nagy szerepe a TV műsorainak, s nem véletlenül megy olyan nagy küzdelem azok felügyeletéért! Nyilván a hatalmon lévők ragaszkodnak ahhoz a demokratikus jogukhoz, miszerint a demokrácia soha nem a többség érdekét szolgálja - csak épp nekik is elviselhetőbb, mint a diktatúra -, hanem a hatalmon lévőké, s ők gyakorolják is! Megszólalnak fentről, nyugtatják - akár gátlástalan hazugsággal is - a lentieket...

Én a nyíltságot mindenek előttinek tartom, s azt hiszem mindent meg kell tenni, hogy gyarapodjon, erősödjön a nyíltak tábora, s ehhez talán az internet is hozzájárul!


DaniBoy: Ami az nyíltságot illeti, én nem törődtem bele a hazug hamisságokba. Én általában nagyon kevés kellemetlen dologba szoktam beletörődni, és akkor sem szívesen. Tehát egyetértek veled abban, hogy a nyíltságra törekvés ügyet előre kell mozdítani, és erre jó az internet, de nem feltétlenül propagálásra. Vagy nem csak arra.

Az internet ugyanis mindenkinek egy tetszőleges méretű maszkot jelent, amely mögül úgy beszélhetnek az emberek, ahogy szeretnének, és, mint a levelekben, olyan dolgokat is mernek írni, amit a valóságban nem mernének, például a gátlásaik miatt. Azért vagyok ezekben mind ilyen biztos, mert nekem régebben (mondjuk 3 éve) nagy gátlásaim voltak a valós életben, és akkor elkezdtem netezni, neten beszélgetni, és furcsa(?) módon neten sokkal több lett az önbizalmam, többet mertem. Újra én magam lehettem, már amilyen a gátlásosság előtt voltam. Megvalósíthattam önmagamat újra. Amikor ezt felfedeztem, egyre többet chateltem, mert ott önmagam voltam. Aztán elkezdtem gondolkozni, hogy hogyan ültessem át ezt a való életbe.

Már nem tudom, hogyan sikerült, de folyamatosan szűnnek a problémáim ilyen téren. És szerintem erre mindenki képes lenne, ha hisz benne, és szüksége van rá. Egyre nyitottabbak lehetnénk a valós életben, titkok, hazugsagok nélkül. Én ezt a filozófiát követem. Sokkal boldogabb élet vár azokra, akik ezt az elvet a magukévá teszik.

Legyen mindenki nyitott, önzetlen, és mosolyogjon. Kész.

Röviden ennyi :)

(Petro Dániel Attila)


Hapci: Hát igen. Vagy mégsem?

Szerintem nem nagy tragédia, ha nem minden színtiszta őszinteség körülöttünk. Ilyen helyzet amúgy sem volt soha, ne tegyünk úgy, mintha valaki elvette volna tőlünk. A hazugság, ködösítés, elhallgatás önvédelmi mechanizmusunk része. Aki gátlástalanúl feltárulkozik; gyakorlatilag kiszolgáltatja magát kényre-kedvre.

Persze ezt is lehet túlzásba vinni, de hát mit nem lehet? Azt hiszem Vonnegut fején találta a szöget, amikor azt írta: Nem kell hogy szeressék egymást az emberek. Nem szeretet kell csak egy kis elemi tisztesség.

(Kalim Pál)


Zita Sziasztok !!

A nem őszinte emberek, legelőször SAJNOS (sejtem) gyerek korukban elsajátitották a szülőktől, mikor látták hogy azok: kisebb nagyobat lódítotak az igazságon. Észrevették mindenhol maguk körül, és gondolom hogy ez el is burjánzot. Sokan így akarnak dolgokhoz hozzájuttni?? NEM tudom pontosan hogy ennek a viselkedésnek mi a mechanizmusa. DE, nálunk, a családban komoly következményei voltak HA hazudtunk!! Ha egy teenager NEM őszinte a szülőkkel? Sajnos, NEM mindig az ő hibája!! DE, baráti körbe, miért muszály soknak hazudni? Szerintem nagy szégyen!!

Köszi, hogy elolvastátok.


andika A hazugság egyszerűen gyávaságból és gyengeségből fakad. A nyíltsághoz bátorság és önismeret kell. Hazudni nem szabad. Se kegyesen, se máshogy. A hazugság léket ver a lelkeken és a kapcsolatokon, rombol és tönkre tesz. Ennél nagyobb bűn már csak a hazugsághoz való asszisztálás.
BeR Amit írtál, andika, az szvsz a Te belsődből kiinduló vágy: ám a világa nem ilyen... Nem, nagyon nem jó, hogy ilyen: tenni kell ellene! Ki-ki amennyit tud...

Írod: "A hazugság léket ver a lelkeken és a kapcsolatokon, rombol és tönkre tesz."

Igen, sok ilyen NAGYON negatív következménye lehet, de ennek kapcsán az is joggal merül fel a kérdés:

Mi a hazugság?

Mire gondolok? Pl. amit gyerekeinknek mesélünk tündérmeséket, vagy pl. a Mikulás figurája...

A mi lányainknak pici koruktól tőlünk megkapták a szeretünket, amit nem "ruháztunk" át se Mikulásra, se másra: mintát akartunk nekik adni arra, hogy kell szeretni egymást, hogyan kell örömöt adni...


Vissza az UNIWARE alapoldalra 2008 március 12. Levél BeR-nek...