Tudnivalók a SETI@home program telepítéséről

Vissza a SETI infó oldalra

Induljunk onnan, hogy már letöltötted valahonnan a windows grafikus kliensét - kezdő SETI-seknek feltétlenül ezt ajánlom, hacsak nem Linux hívők :-))) -, s most hogyan tovább?

Első lépésként telepíteni kell a programot, ami egyszerűen a letöltött EXE állomány indítását jelenti - ezt e leírást még a 2.4-es verziójú programmal csináltam, ha időm engedi, lecserélem az októberben megjelent 3.0-s képernyőivel, addig is nézzetek rá az új verzió parancssoros változatával eddig tapasztaltakról írt összefoglalómra... A program egy megszokott kinézetű telepítést végez, első lépésként a tömörített telepítő állományt bontja ki. Ezt egy üdvözlő dialógus követi, amiben a szokásos üdvözlést és figyelmeztetést találjuk, majd a Software License Agreement dialógusában a licenc tudnivalókat... Ezt elolvasva el kell fogadnunk az ott leírtakat, vagy kiléphetünk a telepítőből.

Érdekes megemlíteni itt, hogy eredetileg még 1998-ban egy GNU General Public License (ugyanez magyarul)alá eső programként tervezték megírni, s a programkódhoz ebben az időben még hozzá lehetett jutni - én is így akadtam rá ezekre a forrásokra egy olyan szerveren, amely már nem elérhető -, részt lehetett elvileg venni a fejlesztésben, de ezt az utat - nyilván biztonsági megfontolásokból, amit a későbbi események meg is indokoltak - bezárták...
Hiába, emberek és sokfélék vagyunk...

Amenyiben a Yes-t választjuk, egy információs dialógus jelenik meg az aktuális verzióval kapcsolatos tudnivalókról, melynek szövegét a telepítés után a Release_Notes.txt nevű állományban találhatjuk meg. A következő lépésben a telepítés helyét kérdezi a program, s mindig a windows telepítési helyének meghajtóján lévő Program Files\SETI@home könyvtárat ajánlja meg, amit el is fogadhatunk, de tetszőleges létező - akár hálózati meghajtón lévő - könyvtárra módosíthatjuk. A könyvtár megadása után rákérdez a telepítő a Start menü-ben lévő csoportnévre, ahol szintén a SETI@home-ot adja meg érthető módon alapértelmezésként :-)))

A fenti procedura után ripsz-ropsz felkerül a program, amit jelez is :-))), majd a program opcióinak párbeszédablakában az alapvető beállításokat módosíthatjuk meg, nézzük sorjában mik is ezek.

Az első a Data Analysis blokk, melyben a két lehetőség közül az első azt jelenti, hogy a program csak akkor számol, amikor a beállított idő leteltéig nem nyúltunk gépünkhöz, a második azonban akkor is számol, amikor pl. Word-ben, Excel-ben pötyögünk... Ha van legalább 64MB memóriád, akkor nyugodtan választhatod a második pontot, mint erről egy másik oldalamon olvashatsz bővebben :-)))

A kutatás lényege persze az, hogy az észlelési adatok legyenek feldolgozva, s nem a külcsíny, hanem az eredmények a fontosak. Épp ezért paraméterezhető úgy is a windows-os grafikus változat, hogy állandóan fusson a háttérben, s jól kihasználhassa a munka mellet is a számítógép kallódó kapacitását. Létezik Wxx-ekre csak parancssorból indítható verzió is - ami természetesen teljesen automatizálható parancsfájlok alkalmazásával -, illetve a unix-linux verziók nem is léteznek csak konzolos változatban.

Nyilván fontos lehet bárki számára a látvány, hiszen vizuális lények vagyunk, ezért a Linux alá is készültek látványos kiegészítések, amik a feldolgozás mellett grafikával is megmutatják az eredményeket. Létezik a windows alatt futó olyan segédprogram, ami gyűjti a kliens eredményeit, a feldolgozott csomagok adatait, s meg tudja mutatni, hogy az égbolt mely részéről érkeztek az adott csomag rádióhullámai :-)))

A program opcióinak másik blokkja az internet csatlakozás módjára kérdez rá. Aki állandó kapcsolattal rendelkezik - bérelt vonal cégeknél, vagy kábel TV-s internet csatlakozása van -, annak a második, egyébként az első pontot célszerű bekapcsolni...

Ha továbblépünk, elindul maga a program, s egy újabb Welcome üzenetet kapunk, amelyben arra kérdez rá a program, hogy új felhasználók vagyunk-e - első opció -, vagy, már létezik SETI@home login-unk, azaz már bejelentkeztünk körábban a szerverre, csak ismét telepítünk valami okból. Az utóbbiról nem írok most, az elsőt választva viszont egy újabb párbeszédablak-ban egy becenevet - nick - vagy nevünket, email címünket - itt megkérdezi azt is hozzájárulunk-e ennek megjelentetéséhez -, országot kell választani egy irányítószám megadásával, illetve a helynek a jellegét kérik, ahol a programot futtatjuk... A Submit megnyomása után egy újabb dialógus-ban arra kérdez a program hogy most csatlakozunk az internetre, hogy a megadott adatokat elküldhesse a kliens a szerverre, vagy később.

Jól meg kell gondolnunk, hogy telefonos csatlakozásnál bejelöljük-e azt a kérdést, hogy később kérdezzen-e rá a program a csatlakozásra, ugyanis ha megtesszük, akkor egy-egy csomag kiszámolása után automatikusan tárcsázni fog, s ebből biztonsági problémáink lehetnek, nem is szólva a költségekről, ha nem jól van csatlakozásunk beállítva, s nem szakítja meg a gépünk automatikusan az internet csatlakozást ha nincs forgalom!

Én nem javaslom az automatikus csatlakozást bejelölni csak olyan gépeken, ahol állandó internet kapcsolat van!

Ha döntöttünk, s csatlakozva továbblépünk, akkor a program rálép az internetre, s letölti első csomagunkat, majd hozzálát a se vége, se hossza munkának :-)))

Röviden annyit még, hogy a program telepítési könyvátárában megtalálhatjuk windows_help.txt néven a prgramból is lekérdezhető rövid leírást a főbb tudnivalókkal...


A következő oldalon egy összeállítást írtam le arról, hogy dolgozok én parancssoros klienssel, dialup-pal, pufferelve a csomagokat, BP6-os dual alaplappal ( 2db 400MHz-es Celeron-nal), s egy kis csomag leírását is megtalálod, amit le is tölthetsz
Vissza az UNIWARE alapoldalra 2000 október 25. Levél BeR-nek...

Parancssoros megoldás...